Sbor dobrovolných hasičů Holýšov působí v Holýšově od roku 1903. Sbor má bohatou historii a od roku 1903 byl a je nedílnou součástí života v Holýšově. Kromě toho, že tu vždy SDH Holýšov dbalo na bezpečnost občanů města Holýšova, tak pořádal i kulturní akce, jako byly hasičské plesy. První motorovou stříkačku získal sbor v roce 1931, a to vůz Chevrolet, který slouží holýšovským hasičům dodnes. V současné době se sbor podílí na kulturním programu v obci Holýšov. Ve spolupráci s MKS Holýšov pořádá akci s názvem DEN S HASIČI, pořádá soutěž pro mladé hasiče: Memoriál Jindřicha Zavadila, která je zařazena do Chodské hasičské ligy mladých hasičů a v Holýšově se koná vždy závěrečné kolo této ligy. Sbor má 99 členů z toho 30 je mladých hasičů, což svědčí o zájmu dětí pro hasičinu. Velká část členů sboru jsou i členi výjezdové jednotky, která dbá na bezpečnost občanů Holýšova. Jednotka sboru dobrovolných hasičů Holýšov má každoročně přes 100 mimořádných událostí, při kterých zasahuje. Zasahuje na území města Holýšova a Dolní Kamenice, ale i ve vzdálenějších obcích. Jednotka poskytuje odbornou a kvalitní pomoc všem občanům Holýšova. SDH Holýšov spolupracuje i s místními organizacemi na území města Holýšov. Nabízí součinnost holýšovským rybářům při výlovech rybníků, dále pořádá ukázky pro mateřské školy, a to nejen z Holýšova.
10.06.2023 proběhnou oslavy 120. výročí vzniku SDH Holýšov. Součástí těchto oslav bude slavnostní průvod po městě Holýšov, slavnostní nástup, kde bude vedením města Holýšov předaná stuha k praporu SDH Holýšov, budou předány vyznamenání členům SDH Holýšov. Během odpoledne budou probíhat ukázky současné, ale i historické techniky, ukázky ze zásahů (např. vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel), soutěže pro děti i dospělé. Po dobu celé akce bude zajištěno občerstvení pro veřejnost. Na slavnosti přijedou s technikou hasiči z partnerského města Kümmersbruck.
S postupem času budeme odkrývat další podrobnosti programu, upomínkových předmětech a dalších skutečnostech. Určitě se máte na co těšit.

Napsat komentář